Spørgsmål fra bruger:
Hej redderklar. Jeg har altid drømt om at være ambulanceredder eller brandmand, og jeg har også søgt ind et par gange uden held endnu. Jeg vil gerne være falckredder, men jeg har aldrig oplevet noget “vildt” som uheld, blod, og død for den sags skyld, og jeg er bange for hvordan jeg ville reagere. Jeg tror ikke at jeg ville reagere skidt på den slags, men man ved jo aldrig.. Det ville være dumt hvis jeg endelig kom ind og så derefter finder ud af at tingene er lidt for voldsomme til mig. Hvordan ved man om man kan håndtere nogle af de ting man ser som ambulanceredder?
hilsen Morten
Svar fra Redderklar:
Du er uden tvivl ikke den eneste der har haft det sådan ifm. med en optagelsesprøve eller overvejelser med jobbet. Man kan ikke vide på forhånd om man er gearet til jobbet, men man kan godt lave et par udelukkelser.
Der er mange der ikke kan tåle at se blod, eller bryder sig om at tanken om at få lagt eller at skulle lægge et perifert venekateter (en ekstern adgang til kroppens kredsløb. Typisk en venflon, som er et plastisk kateter der oftest lægges i hånd, arm eller albue-bøjning til indgivelse af medicin eller væske). Hvis man relativt sikkert kan sige til sig selv, at man er én af dem der ikke kan klare disse to ting, så skal man bestemt overveje ikke at søge. Kan man både klare at se blod og håndtere tanken om at penetrere patienters hud med en nål, så behøver man ikke være bekymret, da uddannelsen generelt tager meget hensyn til dette, og man bliver ikke kastet ud i noget man ikke blot kan kigge væk fra.
Når du starter på uddannelsen får du oftest nogle dage eller uger, hvor du er ude i praktik på din station og kører med på ambulancen som 3. mand. Du kører i det hele taget som 3. mand i ambulancen næsten 2/3-dele af uddannelsen, og har derfor rig mulighed for at trække dig tilbage eller kigge væk, hvis du står overfor noget der bliver for meget. Idet du med det samme i uddannelsen kører med i ambulancen som 3. mand, får du her hurtig mulighed for at få konstateret, om du kan klare presset eller ej.
Det er altid godt med erfaring fra brancher der oplever lignende ting. Hvis du arbejder på plejehjem over længere tid, oplever du uden tvivl død på et tidspunkt. Knapt så dramatisk som ambulancejobbet kan være, men du vil blive tvunget til at skulle tage stilling til nogle ting personligt, og det kan bestemt hjælpe dig med at blive rustet yderligere.