Uanset hvilket ambulancefirma du søger en stilling som ambulanceredder hos (Falck, Ambulance Syd, Hovedstadens Beredskab, Responce), vil du blive mødt af en omtanketest eller en PLI test. Som betalende bruger hos Redderklar, har det fra starten været muligt at træne spørgsmål fra en omtanketest igennem quizzer, men vi har opdaget at I er sultne efter mere! Vi har derfor lyttet til jer, og kan nu præsentere den komplette guide til at lave en god omtanke-test.

Ved at læse denne blog og følge med på siden, vil du bl.a. lære:

  • Hvilke elementer du kan blive udsat for til en PLI test
  • Hvordan omtanke-testen er opbygget
  • Hvordan du takler hver kategori af spørgsmålene
  • Hvordan du takler tidspresset
  • Hvilke taktikker der er bedst at bruge
  • Hvordan du IKKE skal lave en omtanke-test (du kan godt lave et fint resultat, og stadig blive sorteret fra på din prøve)
  • Øve spørgsmål fra en omtanke-test

 

Hvor stammer PLI testen fra, og hvad skal den bruges til?

Det er meget udbredt, at der som en del af et ansættelsesforløb indgår en personlighedstest og intelligens- eller færdighedstests. En virksomhed bruger typisk tests til at finde ud af, hvorvidt du matcher virksomhedens profil og det pågældende job.

Det kan virke intimiderende som ansøger, at skulle gennemgå en række tests I forbindelse med et ansøgningsforløb. De forskellige tests man bliver udsat for, og herunder PLI testen, har et formål, og er designet til at fortælle nogle forskellige ting om dig, hvem du er, og hvorvidt du er et godt match for virksomheden. Det skal dog siges at resultaterne ikke kan eller skal fortolkes alene, men derimod som en forlængelse af en samtale med dig.

Der findes mange forskellige typer af tests. De tests som Falck, Responce, Ambulance Syd og Hovedstadens Beredskab benytter sig af, vil vi naturligvis lægge fokus på her.

Ambulancefirmaernes PLI test kigger bl.a. på følgende elementer:

  • Fortæller hvor god din evne er til at tilegne dig ny viden og logisk set træffe de bedste beslutninger
  • Viser hvor hurtigt du kan forstå og skabe overblik over komplekse sammenhænge og nyt materiale
  • Måler din evne til at absorbere og indlære information, tilpasse dig skriftlige betingelser og krav, løse problemer og behandle kompleks information
  • Tester din evne til at løse mange opgaver under tidspres. Nogle nemme, andre relativt svære.

Der er som udgangspunkt ikke noget minimumskrav af spørgsmål man skal klare, men alligevel har vi erfaret, at kandidater over et vist antal fejl bliver sorteret fra. Det afhænger dog også af hvilke spørgsmål der er forkerte.

Hvis jeg havde vidst den lille detalje, havde jeg trænet mere og trænet netop de spørgsmål”
– Hørt af ansøger til prøvedagen (blev ikke optaget)


 

Lad os nu komme i gang med de gode sager!

Der findes flere kategorier af spørgsmål. For Falcks vedkommende er der flere spørgsmål af hver kategori, og dette varierer. Dette har en enestående værdi at vide, i forhold til hvordan du taktisk set skal gribe testen an – og hvordan du IKKE skal gribe den an!

Dette kommer vi naturligvis ind på længere nede.

Her får du lige et lille eksempel på én af spørgsmålene fra en omtanketest fra bloggen her:

111

 

 

 

 

 

Hvilke af følgende figurer passer bedst ind?

222

 

 

 

 

 

Svar og forklaring:

Spoiler

Hvert billede fra venstre mod højre er opbygget som en fase, hvor der sættes en streg yderligere på, for hvert billede der går. Svaret er altså 3 fra venstre333

[collapse]

Her får du nu de mange kategorier af spørgsmål samt adskillige spørgsmål under hver kategori:

Kategorier af spørgsmål

  • Verbale analysefærdigheder

Den verbale del af testen vurderer en persons evne til at anvende ord på en logisk måde. Den består af spørgsmål, der involverer forståelse i forhold til ordforråd, ordklasser og forbindelser mellem ord.

Hvilken af følgende ord skal indsættes i denne sætning: ”Sabina – sig en lampe i julegave i år”

  1. Ønsked 2. Ønsket 3. Ønskende 4. Ønsker

 

Hvilket af følgende ord er stavet korrekt?

  1. Julkalender 2. Julekalendr 3. Julekalender 4. Julekalander

 

Hvilket ord passer ikke i konteksten?

  1. Dæk 2. Bil 3. Trøje 4. Rude

 

Som en vinterdag spreder kulde, spreder en sommerdag et af følgende ord, hvilket?

  1. Blomster 2. Sne 3. Sol 4. Varme

 

Hvilke af følgende ord skiller sig ud fra de andre?

  1. Kuglepen 2. Roman 3. Tus 4. Blyant

 

 

  • Numeriske analysefærdigheder

Den numeriske del af testen vurderer en persons evne til at anvende tal på en logisk og rationel måde. Den består af spørgsmål, som vurderer en respondents forståelse af talrækker, numeriske transformationer, forbindelser mellem tal og evnen til at foretage numeriske beregninger.

Inden for numeriske færdigheder findes der nogle forskellige kategorier (som du dermed kan træne):

  • Addition og subtraktion (plus og minus), multiplikation.
  • Multiplikation (Det næste tal i rækken plusses enten med et fast eller et variabelt tal)
    Eksempler:

 

Hvilket tal er det næste i rækken?

3 – 6 – 9 – ?
216 – 208 – 200 – ?
14 – 27 – 53 – ?

 

Michael kører fra Århus til Viborg som er 68 km væk. Han kører 95 km/timen. Josephine kører fra Herning til Viborg som er 48 km. Hun kører 70 km/timen. De kører på præcist samme tid. Hvem kommer først?

 

Hvor mange ottendedele skal der til før det svarer til ½ (en halv)

 

 

Hvor mange stykker kage har du, hvis du inddeler dem i 8 stykker, men du mister 12/24-dele?

 

 

Du bliver sendt i bageren for at købe hindbærsnitter og studenterbrød. En hindbærsnitte koster 12 kroner, et studenterbrød koster 14. Du skal købe 4 studenterbrød. Hvor mange hindbærsnitter har du derudover råd til? Du har i alt 120 kroner kroner med.

 

Få svar på alle ovenstående spørgsmål under Optagelsesforløb: Falck, under omtanketest

 

Abstrakte analysefærdigheder

Den abstrakte del af testen vurderer evnen til at forstå komplekse begreber og optage ny information, der ligger uden for tidligere erfaring. Testen består af spørgsmål, som kræver genkendelse af mønstre og ligheder mellem former og figurer.

 

Eksemplet fra oven

111

 

 

 

 

 

Hvilke af følgende figurer passer bedst ind?

222

 

 

 

 

 

Forklaring: Hvert billede fra venstre mod højre er opbygget som en fase, hvor der sættes en streg yderligere på, for hvert billede der går. Svaret er altså 3 fra venstre333

 

111

 

 

 

 

 

Hvilken af følgende figurer passer bedst ind?

222

 

 

 

 

 

Svar:

Forklaring: Hvert billede kan ses som en serie af trekanter der bevæger sig rundt om en vandret streg. For hvert skridt der går, flytter trekanten til højre sig om i begyndelsen af stregen (flytter sig fra højre side om til venstre side), hvorefter resten af trekanterne flytter sig med.333

 

  1. Hvilken figur skiller sig ud fra de andre?

 

111

 

 

 

 

 

Svar:222

 

 

  1. Hvilken af følgende passer bedst ind i spørgsmålstegnet?

333

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svar: C

 


Generelle tips og råd

Tips og råd

Inden testen, bør du øve dig i følgende ting:

  • Hovedregning
  • Talrækker
  • Repetér regler for brøkregning, procentregning, talrækker
  • Læs og øv dig i at danne dig et hurtigt overblik over komplicerede tekst
  • Øve din grammatiske forståelse, herunder nutids-r og lignende
  • Gennemfør numeriske spil såsom suduko og ordspil
    • Falck har fortalt os om en ansøger der dumpede testen, trænede sudoku og krydsord i 4 måneder, prøvede igen, og scorede godt!
  • Øve alfabetet

Som medlem får du hver uge en omtanke-test der sætter din hjerne i kog, og omsætter dine tanker til resultater til Falcks optagelsesprøve! Gå ikke glip af denne unikke forberedelse.

 

Taktikken til selve prøven

[hide]Til Falcks omtanketest:

Ved Falcks omtanke-test kommer der flere spørgsmål af samme kategori. Dette giver virksomheden mulighed for at teste om enkelt-tilstande (ét forkert spørgsmål), er en generel ting, du er dårlig til, eller om det kun var en enkelt fejl.

Dette ses bl.a. i forbindelse med matematik spørgsmål. Mange ansøgere er ikke helt skarpe i den matematiske del, enten fordi de ikke har haft matematik på højt niveau, eller også fordi de ikke har brugt matematik i lang tid. Den sidstnævnte er en dum fejl, idet du kan blot behøver genopfriskning.

Mange ansøgere springer derfor over matematik spørgsmålene fordi de føler sig presset på tid. 50 spørgsmål 12 minutter er heller ikke lang tid, faktisk præcist 24 sekunder per spørgsmål – Og dette gør, at mange springer over de spørgsmål de ikke ved første øjekast tror de kan løse hurtigt. Taktikken gør, at du får svaret på flest mulige spørgsmål på kortest tid, og så ”kan du altid vende tilbage til de andre”.

Desværre ses det at mange ansøgere springer over samtlige matematik-spørgsmål, og til den efterfølgende samtale bliver overrasket over at blive spurgt ind til deres matematik-færdigheder. Ansøgeren er ikke selv klar over dette, men det viser sig at han/hun er sprunget over samtlige matematik-spørgsmål, og dette giver indtrykket af, at personen ikke kan finde ud af matematik overhovedet. Denne person sorteres fra i de fleste af tilfældene.

Gå ind på facebook og søg efter gruppen “Redder optagelsesprøve – Redderklar“. Dette er en lukket gruppe. Ansøg denne og du vil blive accepteret.
Spørg om alt mellem himmel og jord, bed om vejledning af enhver karakter. Vi er der for dig.
[/hide]

 

Vi håber bloggen har givet dig ting at tænke over, og hvis den skulle have fyldt dig med en masse nye spørgsmål, har vi en overraskelse til dig som medlem. Vi har nemlig oprettet et eksklusivt og hemmeligt fællesskab for redderansøgere, hvor du kan få svar på alt mellem himmel og jord – Både af andre ansøgere og af os. Find informationer til den ovenover (kræver medlemskab) 👆

 

Hver uge modtager medlemmer af Redderklar en omtanke-træning. Det er en omtanke-test, lavet af Redderklar, der har elementer der minder om dem du kan risikere at få til Falcks omtanke-test. Det er næsten for godt til at gå glip af 😎💪🏻

Køb redderklar medlemskab her

Hvis du træner hårdt og følger vejledningen her, skal det ikke være omtanke-testen du falder fra på!

Har du spørgsmål eller kommentar til mig, så stil dem herunder

Kommentar